T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / KARATAŞ - Karataş Borsa İstanbul Çok Programlı Anadolu Lisesi

Borsa İstanbul A.Ş

30 Aralık 2012 tarihinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun'un 138. maddesi uyarınca Borsa İstanbul A.Ş., borsacılık faaliyetleri yapmak üzere Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihte kurulmuştur.

BORSA İSTANBUL OKULLARI

 

TÜRKİYE'NİN EN GENİŞ KAPSAMLI SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ  EFİKAP (EĞİTİME FİZİKSEL KATKI PROJESİ)

1998 yılında yapımına başlanan Borsa İstanbul Okulları, Türk eğitimine yapılan en önemli yatırımlar arasında yer alıyor.

1997 yılında 32 milyon TL bütçeli "BİST Eğitim Fonu" desteği ile 46 okul yapımı için başlatılan "Ulusal Eğitime Fiziksel Katkı Projesi - EFİKAP" bugün 440 eğitim kurumu ve 181 tasarım beceri atölyesi ile  dev bir proje haline geldi. Proje kapsamında özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki okullaşma sürecinin hızlandırılması ve eğitim sisteminin güçlendirilmesi amaçlandı. Bu kapsamda Borsa İstanbul yeni yapılacak okulların finansmanını kendi öz kaynaklarından karşılayarak birçok ilde eğitimin ilerlemesine ve daha çok öğrencinin bu fırsatlardan yararlanabilmesine öncülük etti. Proje ile birlikte üniversite fakülte binaları, idari binalar, sosyal tesisler, halk eğitim merkezleri, bilimsel araştırma merkezleri, ilköğretim okulları, liseler, çıraklık okulları, yatılı okullar, meslek liseleri, yurtlar, lojmanlar, spor ve kültür merkezleri öğrencileriyle buluştu.

Yeterli imkana sahip olamayan illere gerçekleştirilen eğitim kurumu yatırımları ile amaçlananlar arasında en önemlisi eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması oldu. Türkiye genelinde eğitim seviyesinin ve kalitesinin yükseltilmesi ve eğitim bilincinin yaygınlaştırılması hedeflendi. Projenin başka bir katkısı ise meslek edinmek isteyen kişilere sağlanan olanaklar oldu. Yaz ayları ve hafta sonları gibi yaygın eğitimin yapılmadığı süreçlerde, bu okullarda eğitim ve el becerileri kursları verildi. Böylece bu kurslardan mezun olan yetişkinlerin iş hayatına katılmalarına da olanak sağlandı.

TAMAMEN ÖZ KAYNAKLARLA 

Başlangıçta bu proje için Borsa İstanbul'un birikmiş kaynaklarından 32 milyon TL fon ayrılmasına karar verilmiş olup Eğitim Borsa Katkı Fonu olarak adlandırılan fon, Borsa İstanbul tarafından yönetilirken aynı zamanda fonda oluşan nemalar yine proje için kullanılmaktadır. 1997 yılında fona yapılan tahsisten bugüne kadar birçok farklı türde 440 eğitim kurumu ve 181 tasarım beceri atölyesinin yapımına ilişkin tahsisat gerçekleştirildi ve bu süreçte ilave kaynak aktarımı yapılmadı. Tamamen öz kaynaklarla gerçekleştirilen projeler için 1.5 milyar TL harcandı. 1998 yılında ilk protokolü imzalanan proje ile bugüne kadar 80 ilde yüzbinlerce öğrenciye eğitim-öğretim imkanı sağlanmıştır ve sağlanmaya devam etmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.12.2019 - Güncelleme: 09.05.2024 15:14 - Görüntülenme: 338
  Beğen | 1  kişi beğendi